Světový den vrabců

20.03.2013 17:59

Ve středu 20. března si ornitologové připomenou Světový den vrabců (World Sparrow Day). Tento den byl vyhlášen v reakci na stále se snižující počet těchto kdysi hojných ptáků. Dramatické snižování populace vrabců je problémem ve všech částech světa, které tito ptáci obývají.

Světový den vrabců ptactvo ornitologie ochrana zvířat  vrabec polni photo

 

V České republice žijí dva druhy vrabců – vrabec domácí a vrabec polní. Jejich počet se za posledních více než třicet let snížil o desítky milionů jedinců. Příčin může být hned několik.

Početnost vrabců domácích může ovlivňovat nedostatek potravy v souvislosti se změnou osevních postupů a snižováním živočišné výroby. Významná může být i ztráta hnízdních možností v důsledku používání nových metod zateplování obytných staveb ve městech i na venkově a též změna složení a údržby městské zeleně.

u vrabců polních početnost může ovlivňovat především intenzifikace zemědělství, která je připravuje o potravu (hmyz) a úbytek rostlin, jejichž semena jim slouží za potravu.

 

Vrabec domácí a vrabec polní

Vrabec domácí je větší a převážně žije v blízkosti lidských obydlí. Samice je světle hnědá, samec je výrazněji zbarvený a má tmavě hnědá křídla, šedý vrch hlavy, bílou líc a černou náprsenku.

 

Vrabec polní je naopak vázán spíš na zemědělskou krajinu, sady a zahrady. Samec i samice jsou zbarveni stejně. Mají kaštanově hnědý vrch hlavy a bílou líc s černou skvrnou.

 

Světový den vrabců v Olomouci

Světový den vrabců si připomenou například v Olomouci, kde Moravský ornitologický spolek pro veřejnost připravil odpolední procházku městem, jejíž součástí bude pozorování vrabců.

Pod vedením Mgr. Jindřicha Sedláčka se účastníci dozvědí mnoho zajímavostí o životě našich vrabců, o důvodech jejich ohrožení a také o tom, jak jim můžeme pomoci.

Sraz účastníků je ve středu 20. března v 16.15 hodin před kostelem sv. Urbana na Návsi Svobody v Olomouci – Holici. Z centra Olomouce se na místo srazu dostanete autobusy č. 19 nebo 23, zastávka U Mlýna.