Společné prohlášení odborových organizací ZO MAKRO

24.11.2014 07:53

Společné prohlášení odborových organizací ZO MAKRO

24.11.2014

Vážení zaměstnanci společnosti Makro C&C ČR

 

s ohledem k dosavadnímu průběhu a nynějšímu stavu kolektivního vyjednávání za účelem uzavření nové kolektivní smlouvy se zaměstnavatelem a s přihlédnutím k informacím, které jsou prezentovány směrem k zaměstnancům od vedení společnosti, cítíme potřebu a máme i povinnost informovat členy odborových organizací a zaměstnance o průběhu kolektivního vyjednávání formou společného prohlášení ZO OSPO MAKRO.

 

PROHLÁŠENÍ

 

Kolektivní vyjednávání bylo zahájeno 20. 6. 2014 doručením návrhu nové kolektivní smlouvy ze strany zaměstnavatele odborovým organizacím. 26. 6. 2014 proběhlo první kolo jednání k tomuto návrhu. Na tomto jednání jsme si vyžádali od zaměstnavatele ekonomické výsledky z předchozích let, abychom  byli schopni posoudit návrh zaměstnavatele. Vedení si vyžádalo termín na předložení výsledků nejpozději do 11. 8. 2014, výsledky předložilo 13. 8. 2014.  Na základě posouzení těchto podkladů jsme dospěli k závěru, že návrh zaměstnavatele je pro odborové organizace ve stávající podobě nepřijatelný.

 

Další vyjednávání proběhlo 17. 9. 2014, kdy jsme předali zaměstnavateli odpověď na jeho návrh. Nejzásadnějšími spornými body byly a stále jsou snahy zaměstnavatele vyjmout Mzdový předpis z kolektivní smlouvy a také nereflektování návrhu odborových organizací týkající se principu rovného zacházení se všemi zaměstnanci pokud jde o jejich pracovní podmínky, odměňování za práci a poskytování jiných peněžitých plnění a plnění peněžité hodnoty.

 

Na dalším jednání 17. 10. 2014 jsme předložili zaměstnavateli návrh obsahující tarifní stupeň pro každou pracovní pozici tak, aby nedocházelo k regionálním rozdílům v odměňování u srovnatelných pracovních pozic.

 

Rozhodně však nesouhlasíme s vyjádřením zaměstnavatele směřované k zaměstnancům, že odborové organizace blokují kolektivní vyjednáváni. Bohužel zaměstnavatel považuje za blokování kolektivního vyjednávání předkládání naprosto legitimních návrhů ze strany odborových organizací. Toto konstatování zaměstnavatele považujeme za hrubě manipulativní. Naopak jsme s ohledem na současný stav kolektivního vyjednávání navrhli zaměstnavateli prodloužení účinnosti stávající kolektivní smlouvy do doby uzavření nové KS viz zápis z jednání, což je naprosto běžný způsob u ostatních nadnárodních společností. Proto nevidíme sebemenší důvod, aby zaměstnavatel přestal poskytovat benefity a bonusy. Pokud tomu tak bude, rozhodně to není z důvodu sporu o uzavření nové kolektivní smlouvy, ale z libovůle zaměstnavatele. Dále jsme standardně s ohledem na trvající nedohodu navrhli jednání před zprostředkovatelem v souladu se zákonem o kolektivním vyjednávání. O dalším vývoji vás budeme průběžně informovat.