Odbory a občanské iniciativy odstartují protivládní kampaň

14.05.2012 14:45

Brífinkem v pražské odborové centrále odstartuje v pondělí kampaň platformy STOP vládě proti změnám.

Odbory a občanské iniciativy (OI) zveřejní podrobnosti o chystané vlně protestů a začnou s vysvětlováním svých kroků. V Praze na Andělu platforma rozvine "permanentní petiční stan", který tu bude od pondělí do pátku. Zájemci v něm kromě informačních materiálů dostanou šanci reformní působení vlády také osobně rozebrat.

Prvním, pondělním tématem celodenního stánku bude zdravotnictví. Od 18 hodin tu vystoupí předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková, předseda Lékařského odborového klubu Svazu českých lékařů Martin Engel, předseda Svazu pacientů Luboš Olejár a předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása.

Veřejné debaty o jednotlivých reformních opatřeních a dílčích tématech budou od šesti večer následovat i další dny. V úterý je na programu školství, ve středu penzijní reforma a na přetřes přijde i reforma daňová.

Na čtvrtek připravuje Sdružení nájemníků České republiky celodenní poradnu o bydlení, Národní rada osob se zdravotním postižením připravuje poradnu zdravotně-sociální.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil už avizoval, že chystaná vlna protestů "bude bolet". "Mělo by to být tak, aby si vláda začala opravdu uvědomovat, že naštvanost lidí je veliká a že není možné pokračovat v tomto stylu vládnutí," uvedl už na konci dubna.

Odbory v dubnu společně s občanskými iniciativami uspořádaly největší demonstraci od roku 1989. Na pražské Václavské náměstí přišlo na 100 tisíc lidí, aby vyjádřili nesouhlas s Nečasovým kabinetem.

Zdroj: prvnizpravy.cz