příprava článku

16.09.2013 19:48

Neomluvená absence

 
O neomluvené zameškání práce zaměstnancem se jedná tehdy, jestliže zaměstnanec ve sjednané pracovní době neplní svoje pracovní povinnosti z důvodu nepřítomnosti na určeném pracovišti. Výjimkou jsou případy, kdy je nepřítomnost způsobena jeho prokázanou pracovní neschopností, čerpáním dovolené v souladu se zákoníkem práce nebo jinou zákonnou překážkou (např. výkonem veřejné funkce, ošetřováním nemocného člena rodina atp.).

 

 

- Za neomluvenou absenci může zaměstnavatel zaměstnanci krátit mzdu o 1-3 dny za zmeškanou směnu (pracovní den), podle §223 odst. 2, nevyplacení mzdy či platu za dobu neomluvené absence, neboť odměna náleží zaměstnanci jen za vykonanou práci (§38 zákoníku práce).

- § 223 odst. 2 zákoníku práce: "Krátí-li zaměstnavatel zaměstnanci dovolenou za neomluveně zameškanou směnu (pracovní den), může mu dovolenou krátit o 1 až 3 dny; neomluvená zameškání kratších částí jednotlivých směn se mohou sčítat."

- Další možnou sankcí je dání výpovědi zaměstnanci a to pro důvod uvedený v § 52 písm. g) pro závažné porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k zaměstnancem vykonávané práci.

- Krácení benefitů na 2 měsíce

 

 

https://www.cssz.cz/CZ/CASOPIS-NARODNI-POJISTENI/ARCHIV-VYDANYCH-CISEL/CLANKY/NEPLACENE-VOLNO-A-NEOMLUVENA-ABSENCE-Z-POHLEDU-ZDRAVOTNIHO-POJISTENI.HTM